Debatt: Hvorfor reparere noe som fungerer?

Publisert/Oppdatert

På rektormøtet i januar 2024 vedtok vi å endre opptaksdatoen til folkehøgskolene i Norge fra 1. februar til 15. november. Den gamle opptaksdatoen hadde man blitt enige om på et lignende møte i 1977. Avtalen om om å ikke ta opp elever før 1. februar har blitt fulgt av alle folkehøgskolene, men det har etter hvert kommet noen unntak. Det viktigste unntaket har vært utenlandske søkere som trengte å tidligere svar for å få behandlet visumsøknadene sine i tide til skolestart, men det har de siste årene blitt flere unntak, og det har vært pekt på at den felles opptaksdatoen var i ferd med å bli uthulet på grunn av alle de unntakene. For mange har imidlertid 1. februar fungert helt fint.

Demokratisk beredskap og eit godt poeng

Publisert/Oppdatert

Folkehøgskulane bidrar til ein demokratisk beredskap som er livsviktig for samfunnet og fellesskapet. Regjeringa foreslår i ei ny stortingsmelding å ta bort tilleggspoenga som eit fullført folkehøgskuleår i dag kvalifiserer for. Dette kjem i samband med forslag til forenkling av opptakssystemet til høgare utdanning. Som ein konsekvens av dette blir det foreslått å ta bort det meste av tilleggspoeng ved opptak til høgare utdanning. Unntaket er førstegongsteneste i forsvaret.

Enighet i lønnsoppgjøret i KS

Publisert/Oppdatert

Det er avtalt en ramme for årslønnsveksten på 5,2 prosent, som er det samme som ble avtalt i frontfaget. Beregnet prisvekst i 2024 er på 4,1 prosent, noe som betyr at ansatte er sikret reallønnsvekst i år.

Svensk folkehøgskole truet

Publisert/Oppdatert

Sveriges lärare har nylig kommet med en rapport om tilstanden i svensk folkehøgskole. De ser svært truende skyer over svensk folkehøgskole. Skoleslaget har fått et kraftig kutt i antall skoleplasser, ikke kompensasjon for prisstigning og økte kostnader - rapporten avdekker også sort stressnivå blant lærerne og liten mulighet for kompetanseutvikling. I dag er det 156 svenske folkehøgskoler, mange har store økonomiske problemer, det skjæres ned på ansatte og stresset øker ytterligere. De roper varsku for at mange folkehøgskoler står i fare for å måtte lukke. ØK

Torunn Laurhammer slutter på Stord

Publisert/Oppdatert

Den siste tida har det vore mange kjensler på ein gong for Torunn Laurhammer, sidan det blei klart at ho fekk jobben som kommunalsjef for oppvekst, kultur og idrett i Bømlo kommune frå 1. august.

Marthe Valle på veien med konsertforedrag

Publisert/Oppdatert

– Vi trenger å snakke om psykisk helse, der vi normaliserer og ikke sykeliggjør livssmerten, sier musiker, sykepleier og aktivist Marthe Valle (41). I seks år har hun besøkt ungdomskoler med et konsertforedraget – «RO/URO Ung». Nå vil hun gjeste folkehøgskolene i Norge.

Askeladden prisen til MAG Larsen

Publisert/Oppdatert

Prisdryss til Ronnie MAG Larsen. I 2020 fikk han Asker Kulturpris, året etter Gründerprisen og nå ble han pinadø tildelt Askerladden prisen.

Demokrati: Nordic Folk High School Summit

Publisert

Med demokrati som overskrift samlet Nordisk folkehøgskoleråd (NFR) til konferanse på Sundgården folkhögskola ved Helsingborg 11. til 12. april. Det var totalt 66 deltakere fra alle de nordiske landene og bidrag fra Ukraina og UK.

Ny rektor ved Namdals folkehøgskole

Publisert/Oppdatert

Hanne Vilja Sagmo blir ny rektor ved Namdals folkehøgskole i Grong fra 01. september 2024. Hun overtar etter Bjørn Olav Nicolaisen, som går av med pensjon etter 27 år som rektor.

Prosjekt: Vil gi unge voksne økt opplevelse av livsmestring

Publisert/Oppdatert

Seljord folkehøgskule er prosjekteier for et fireårig prosjekt «Ungt innanforskap», som skal bidra til bedre inkludering av ungdom. AiR (Nasjonalt kompetansetjeneste for arbeidsrettet rehabilitering i Rauland er prosjektleder og de har et samarbeid med Sykehuset i Telemark og USN (Universitetet i Sørøst-Norge. Prosjektet ble startet i 2022 av Seljord fhs og miljøet i Rauland, og avsluttes i 2026. Fylket (Telemark og Vestfold) har bevilget 2 millioner kroner til dette arbeidet.

Kalender