Vi er annerledesskolen i alt vi gjør, hvorfor ikke også i disiplinærsakene?

Publisert/Oppdatert

Sanksjoner i folkehøgskolen: Nå begynner livene igjen å normalisere seg, og jeg er ikke klar for å slippe temaet om brudd og sanksjoner som jeg mener er retningsgivende for skoleslaget vårt.

Første møtet i NOU-utvalget

Publisert/Oppdatert

For første gang på 20 år skal et utvalg lage en utredning om folkehøgskolene. – Vi ser at ungdom strømmer til dette skoleslaget. Derfor vil vi vite mer om hvordan dette tilbudet skal være i årene som kommer, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) om arbeidet som nå er i gang.

Ny utgave av magasinet Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Da er nok en utgave av magasinet Folkehøgskolen klar for trykk. Start lesingen her digitalt. I portrettet møter du Bjørn Hatterud som fikk Fritt Ord prisen for 2021. Han har skrevet kritikerroste bøker, er kulturskribent, kunstkritiker, musiker debattant og kurator - og elsker det smale og rare. Vi var på Folkehøgskoleuka på Fana folkehøgskule med spennende kurs og mer enn 100 deltakere. Vi tar opp igjen problematikken rundt sanksjoner i folkehøgskolen, Kristin Smith og Bjørn Olav Nicolaisen formidler sine sterke meninger om saken. Geir Ertzgaard reflekter rundt tausheten etter 22. juli - vi må ikke tie - oppfordrer han. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet.

Bortvisning må ut av norsk folkehøgskole

Publisert/Oppdatert

Sanksjoner i folkehøgskolen: Hvorfor skal alt være smertefritt, vi går så ofte rundt de vanskelige sakene. Det er nettopp disse utfordringene som er viktige i det sosialpedagogiske arbeidet, sier Bjørn Olav Nicolaisen, rektor ved Namdals folkehøgskole.

Folkehøgskoleforbundet: Eit attraktivt forbund for alle yrkesgrupper

Publisert

Det er med audmjuk ærefrykt eg går inn i rolla som leiar for Folkehøgskoleforbundet i dei komande to åra. Samstundes  er eg trygg på at eg har solid erfaring og mykje av den type kunnskap som skal til for å drive arbeidet vidare framover. Forbundet skal vere i front og stake ut kursen for frilynt folkehøgskule.

Arbeidslivet: Godtgjøring for særskilt arbeidstid

Publisert

I et skoleslag som vårt, hvor internatet er en integrert del av læringsprogrammet, vil det være behov for at langt de fleste ansatte vil arbeide på tider i tillegg til normalarbeidsdagen. Elevene må spise også i helgen, lørdagsundervisning inngår som en del av tilbudet og noen må være tilgjengelig også på natten ved behov. Det finnes mange ulike løsninger blant skolene, men de fleste har kjøkkenpersonale som går i turnus, og så å si alle har lærere som går tilsynsvakter fordelt utover skoleåret.

Folkehøgskolerådet med innspill til statsbudsjettet

Publisert/Oppdatert

SPENNENDE BUDSJETTKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg legger i disse dager siste hånd på neste års statsbudsjett i lag med blant andre kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Vi følger spent med og satser på gode tiltak for folkehøgskolene i 2022.

Friheten i folkehøgskolen er umistelig og hellig

Publisert/Oppdatert

Danske Ole Jensen spør – hva er det som gjør folkehøgskole til folkehøgskole, og sier blant annet: Hvis folkehøgskolen bare er noen spredte tilbud av hobbyaktig art, som ikke er bundet sammen av det som er felles, så er det ikke folkehøgskole. Det blir åndløst i stedet for et sted av ånd.

Folkehøgskolenes mentorordning vil nå flere unge

Publisert

Ansatte fra seks folkehøgskoler deltok 19. august på kurs i hvordan folkehøgskoler kan etablere et mentortilbud for de av elevene som viser seg ikke å ha gjennomført eller fullført videregående opplæring (VGO). Kurset bygger på erfaringene som Ringerike, Risøy og Sandefjord folkehøgskoler høstet i det to-årige pilotprosjektet i 2016-2018. I tillegg fulgte elleve skoler med på kurset digitalt. Potensielt vil derfor nærmere en firdel av landets folkehøgskoler nå kunne tilby mentorsamtaler til de av elevene som ønsker det for å øke motivasjonen for å fullføre VGO etter folkehøgskolen.

Folkehøgskoleuka: Impulser før nytt skoleår

Publisert

Endelig var det mulig å gjennomføre Folkehøgskoleuka i full bredde. Uka på Fana folkehøgskole er historie - fra søndag 8. til 12. august – var skolen vertskap for dette viktige arrangementet i frilynt folkehøgskole. Med over 100 deltakere totalt var det god stemning og mye input å hente.

Kalender