Sekretariatet får en del henvendelser om hvordan lærere uten godkjent pedagogisk utdanning skal innplasseres – avlønnes.
Folkehøgskoleforbundet vil i de kommende år fokusere på arbeid med psykisk helse. I den forbindelse setter vi i gang prosjektet «Mellom solskinn og ruskevær». I dette prosjektet vil vi første skoleår jobbe sammen med tre pilotskoler som velger ulike måter å tilnærme seg tematikken. Det er disse skolene vi nå søker.
I 2017 kan skolene søke om PU-midler, for gjennomføring i skoleåret 2017-18, innenfor følgende områder:
Idéprogrammet revideres på landsmøtet hvert fjerde år. Gjeldende idéprogram ble vedtatt på landsmøtet i 2013 (Agder). Det er derfor tid for å drøfte og vedta idéprogrammet for de kommende fire årene på landsmøtet på Elverum folkehøgskole til sommeren (30.mai-1.juni).
For å redusere tendenser til det som kan oppleves som spam og samtidig oppebære en tillit til at rund-epost når fram til rette mottakere på skolene, ble vi på kurs for kontorleder/adm. 29. november enige om at utsendelser fra Folkehøgskoleforbundet, som i all hovedsak skjer elektronisk over epost, kun går til kontor-epost-adressen til skolen, og da på den epost-adressen skolen har oppført seg med i www.folkehogskole.no.
Resultatet av forhandlinger og mekling er nå godkjent av alle parter. De økonomiske forutsetninger er at det gis lønnstillegg pr. 1.5 2016 og pr. 1.8 2017. De sentrale tilleggene framkommer i tabellen under.
Med denne boka gir Arild Mikkelsen en innføring i Grundtvig og hans kjernebegreper samt et konsentrat av norsk folkehøgskoles mer enn 150 års historie, der han drar linjer fra starten med Sagatun folkehøgskole i 1864 og helt fram til i dag. I slutten av boka peker Arild på noen sentrale utfordringer norsk frilynt folkehøgskole må forholde seg til i framtiden. I tillegg inneholder boka en tidslinje over Grundtvigs liv og virke samt tips til videre lesning.
Vedlagt følger utlysing av midler fra Solidaritetsfondet - til orientering og kunngjøring, evt. ved oppslag. Styret har ikke gitt utfyllende prioriteringer knyttet til årets utlysning (j.fr. pkt. 6 i vedtektene for fondet).
Landsmøtet i 2013 (Agder folkehøgskole) vedtok å innføre en delegatsmodell for stemme-representasjon i landsmøtene i et forsøk på å stimulere deltakelse i landsmøtene. Sammen med en flytting av landsmøtet til starten av juni og reduksjon av møtedager fra fire til tre, ble landsmøtet i 2015 på Voss ‘fulltegnet’. Styret ser imidlertid at delegatsmodellen har den svakheten at dersom alle lokallag tar ut det de etter vedtektene har krav på, vil økonomien i forbundet være fatalt truet. Selv om erfaringen så lang tilsier at dette ikke vil skje, mener styret likevel at dette representerer en for stor risiko, og at det derfor er behov for å innføre en økonomisk sikring i vedtektenes § 8.2 om delegatsmodellen.
I høringsrunde i våres om forslag til endring i prosedyre for personvalg på landsmøter kom det inn forslag til mer omfattende endringer i valgordninger i forbundet og landsmøtet. Styret har drøftet forslagene og har på bakgrunn av disse utformet mer omfattende forslag til endringer i valgordninger og –rutiner knyttet til landsmøtene. Justert forslag til endringer berører både vedtekter, retningslinjer for valgnemnda og retningslinjer for gjennomføring av valg på landsmøtet (j.fr. vedlegg).