Under Rektormøtet 2017 holdt professor Tom Tiller et videoforedrag om fremtidens skole og fremtidens folkehøgskole. Tiller belyser her utfordringer og muligheter for skoleslaget de kommende år. Ta deg tid til å se videoen hvor Tiller utfordrer og viser muligheter for folkehøgskolene.
Tall fra SSB vider at en tredel av elevene på folkehøgskole ikke har startet eller fullført videregående opplæring (VGO). Antagelig vil oppfølgingstjenesten (OT) være aktuell for flertallet av disse elevene for å komme i gang (igjen) og fullføre VGO eller på annen måter komme videre i skole/utdanning eller i arbeid.
I 50 år har Folkehøgskoleforbundet hatt et idéprogram som sier noe om vår felles idé om hva folkehøgskole er etter vårt syn, og som igjen angir grunnlaget for vårt arbeid i alle sammenhenger. Idéprogrammet revideres på landsmøtet hvert fjerde år. Gjeldende idéprogram ble vedtatt på landsmøtet i 2013 (Agder). Det er derfor tid for å drøfte og vedta idéprogrammet for de kommende fire årene på landsmøtet på Elverum folkehøgskole til sommeren (30.mai-1.juni).
Det stunder alvorlig mot jul, og en velfortjent pust i bakken. Benytt evt. litt tid til vårt siste medlemsnytt i år. Takk for et begivenhetsrikt år! Og vi snakkes/ses i det nye året.
Resultatet av forhandlinger og mekling er nå godkjent av alle parter. De økonomiske forutsetninger er at det gis lønnstillegg pr. 1.5 2016 og pr. 1.8 2017. De sentrale tilleggene framkommer i tabellen under.
I regjeringens budsjettforslag for 2017 var folkehøgskoleelever ekskludert fra opptrappingen til elleve måneders studiestøtte. Budsjettavtalen i helgen har dessverre ikke endret på dette, selv om KrF, Venstre, SV og Senterpartiet har lagt inn opptrappingen i studiestøtten også til elever ved folkehøgskoler i sine alternative budsjetter.
Folkehøgskolene i Virkeområdet får samme lønnstillegg med samme virksningstidspunkt som i KS, og forblir i Statens Pensjonskasse. Natt til i dag var det klart at meklingen på HUK-området førte fram til enighet. Det blir dermed ikke streik i folkehøgskolen.
Med denne boka gir Arild Mikkelsen en innføring i Grundtvig og hans kjernebegreper samt et konsentrat av norsk folkehøgskoles mer enn 150 års historie, der han drar linjer fra starten med Sagatun folkehøgskole i 1864 og helt fram til i dag. I slutten av boka peker Arild på noen sentrale utfordringer norsk frilynt folkehøgskole må forholde seg til i framtiden. I tillegg inneholder boka en tidslinje over Grundtvigs liv og virke samt tips til videre lesning.
Etter bruddet i september i forhandlingene med Virke i årets tariffoppgjør for pedagogiske medlemmer i Utdanningsforbundet, i hovedsak på grunn av uenighet knyttet til pensjon, blir det mekling 17. og 18. november hos Riksmekleren. Er det ikke oppnådd enighet mellom partene innen natt til lørdag, blir det streik. Da kan kan FHFs/NKFs medlemmer bli tatt ut i streik. Skoler som tas ut i første omgang er varslet i henhold til hovedavtalen.
Vedlagt følger utlysing av midler fra Solidaritetsfondet - til orientering og kunngjøring, evt. ved oppslag. Styret har ikke gitt utfyllende prioriteringer knyttet til årets utlysning (j.fr. pkt. 6 i vedtektene for fondet). Det vil i år deles ut inntil NOK 120.000 fra fondet totalt. Søknadsfrist 12. desember 2016.