I skrivende stund, og også når dere nå sitter med magasinet i hånden, er flere av dere permitterte. Det er en fattig trøst at dere langt fra er alene, det er nå over 400.000 arbeidssøkende i Norge.
Plutselig satt vi der da. Famlende, forvirret, smått skremt.
I fjor besvarte 15 av de frilynte folkehøgskolene en undersøkelse i forbindelse med fornyelse av sangboken vår. De fleste respondentene meldte at de synger daglig med elevene, at de bruker boken og at de gjerne skulle hatt flere bøker dersom den var rimeligere. Pris nevnes som den største årsaken til begrenset innkjøp av boken.
Folkehøgskoleforbundet får stadig henvendelser fra ansatte og ledere ved skolene med spørsmål om rettigheter og plikter i forbindelse med nedbemanning. Bakgrunnen for de fleste henvendelsene har vært generelt trangere økonomi, men også på grunn av sviktende søkning til enkelte linjer.
Innflytelse på egen arbeidssituasjon er av avgjørende betydning for trivsel, eierskap og fellesskapsfølelse. I relativt små organisasjoner med kort vei til ledelsen, er forventningen om en felles forståelse for arbeidets målsetning, både viktig og mulig å innfri. Det finnes selvsagt en arbeidsgiverside og en arbeidstakerside, men jeg vil hevde at de to partene i størstedelen av tiden kan møtes i et felles mulighetsrom på midten.
Det er virkelig jubel i folkehøgskoleleiren når det nå startes opp et studie i Folkehøgskolepedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Tre års hardt arbeid har gitt resultater.
Det er en særs krevende situasjon norsk folkehøgskole nå står i. Det er mange avgjørelser som skal tas på kort tid. Det er elever ute og hjemme, elever i karantene og elever som ikke umiddelbart har noe sted å reise.
Trines Sandberg som driver Trines matblogg er det store trekkplasteret når 32 deltakere fra hele landet møtes på Folkehøgskoleforbundets 2-dagers kurs for kjøkkenansatte i frilynt folkehøgskole i Oslo.
Utlysing av midler fra Stipend og forskningsfondet
Er din skole med på en felles frilynt demokratisk satsning?