Det er et ordskifte om kortkurs i kjølvannet av regjeringens offensiv mot korte kurs i folkehøgskolen. Rektor Tore Haltli ved Sund folkehøgskole er på ballen.
Judith Klein (41) er tilsatt i halv stilling som internasjonal sekretær i Folkehøgskolerådet. Hun har 20 års erfaring med globale miljø- og utviklingsspørsmål fra utviklingsbransjen, samt lærer på ungdomsskole, videregående og barneskole. Nå kommer hun fra RORG-samarbeidet. Brita Phuthi går ut i svangerskapspermisjon.
Nå har sang blitt så lite viktig at ordet er fjernet fra skolens overordnede læreplan. Det er borte. Først ble musikk fjernet som obligatorisk fag i utdanningen av pedagoger til skole og barnehage (du vet vel at man kan være ferdig utdannet lærer og ikke ha hatt en eneste time med musikk? Og at det ikke fins i barnehagelærerutdanningen mer, kun forkledt under faget KKK, som står for kunst, kultur og kreativitet. Der kan hver institusjon putte hva de vil.
Det er rådet fra Benedicte Steinbakk som har skrevet denne kronikken som du kan lese på NRK ytring. Hun gikk på Sund folkehøgskole i fjor. Denne høsten er hun tilbake på Inderøya som stipendiat. Kronikken ble tatt videre til radioprogrammet Ytring.
Er løpet kjørt for Høgtun, Toneheim, Solbakken og Fredly ? Svaret er både ja og nei. Det har vært mange navneendringer i norsk folkehøgskole de siste årene, og de går i én retning.
Dersom du er på den rette staden, kan du faktisk høyre lyden av danning. «Takk for det som de har gjort med guten min». Han kom mot meg, tørka tårer, skalv og gav meg handa. Vi hadde nettopp avslutta året på folkehøgskulen med alle elevane, foreldra og lærarane. Faren fortalde at i dei siste åra hadde dei ikkje snakka så mykje saman. Det vart berre ord med ei staving, ja og nei. Han hadde vore mykje på guterommet, åleine med datamaskinen og den virtuelle verda. Folkehøgskule var «siste» forsøk. Kva var dette magiske «det»?
Danske Lea Korsgaard har skrevet en minibok om hvordan revolusjonen innen medieteknologien, endringer i vår kultur fra en kamp mot etablerte autoriteter til nå en mistro til enhver autoritet, og økende avstand mellom offentlig debatt og virkeligheten folk flest opplever, som igjen gir grobunn for populismens alternative sannheter, er blitt et problem for for vår offentlige samtale og dermed truer demokratiet.
Pasvik folkehøgskole har drevet folk til folk samarbeid og aktivt fredsarbeid mot naboen i øst gjennom 50 år. Vi var med til Nordvest-Russland da de søkte nye samarbeidspartnere.
Det går godt i norsk folkehøgskole og det har vært en solid økning i rekrutteringen de siste årene. Med all denne positive oppmerksomheten i mediene og «GLA-folkehøgskole» er det ekstra tøft for skoler som ikke ser så mye til de positive tallene på egen mark.
Redaktør Harald Stangehelle i Aftenposten er hovedtalar under Vonheimstemna søndag 27. august. Han skal snakke om journalistikk i løgnens tidsalder.