Minneord – Kjell Nyland – Namdals

Publisert

For nokre dagar sidan fekk vi bodskapen om at vår kjære «kårkall» og tidlegare styrar Kjell Nyland hadde gått bort. Rett nok visste vi at dagen ville kome. Kjell, du vart nesten 90 år og helsa var ikkje lenger like god som da du sprang med elevane på Geitfjellet. Men vi er aldri heilt førebudd, og sorga tok oss – samstundes som varme tankar gjekk til Solveig og familien som mista sin gode kjæraste, far og bestefar.

Ny grønn utgave av Folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Da er et grønt nummer på 56 sider sendt til trykkeriet. Her får dere en digital forsmak på magasinet – Folkehøgskolen nummer 2 2021. Dere finner «grønne» artikler - om grønn vekst, sirkulærøkonomi og grønn undervisning og pedagogikk.

Folkehøgskolerådet må styrkes

Publisert

Allerede tilbake på åttitallet var det oppe til diskusjon at folkehøgskolerådet måtte styrkes. Den gang gikk rådsansvaret på rundgang mellom organisasjonene. Odd Arild Netland ble den første heltidsansatte i Folkehøgskolerådet, som sekretariat i 1996. Senere kom det en stilling som internasjonal sekretær i halv stilling i 2005.

ELEVMEDVIRKNING, SKOLEUTVIKLING OG DEN LIKEVERDIGE SAMTALEN

Publisert

«Fokusgruppene er kommet for å bli,» sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole. «Det er spennende å redesigne evalueringen i folkehøgskolen og sette elevdemokrati og elevdeltagelse i fokus.»

Utstilling – Siri Skjerve: AS WE EVOLVE

Publisert/Oppdatert

Siri Skjerve (41) holder nå sin første separatutstilling, ved Møre & Romsdal kunstsenter. Siri har vært kunstlærer ved Ringebu og Nordmøre folkehøgskoler. Hun satt også fire år i styret i Folkehøgskoleforbundet – fra 2013 til 2017. De siste årene har hun undersøkt det konseptuelle potensialet i naturgarvet skinn som kunstnerisk materiale. Skinnene kommer i hovedsak fra Todalen, der Skjerve bor og jobber.

Debatt – Vitalisme: Tilsvar til Arild Mikkelsen

Publisert

I forrige nummer av Folkehøgskolen publiserte jeg første del av en artikkel om vitalisme og antroposofi,  og som får sin fortsettelse i neste nummer. (Nr. 2 – 2021)  En av dem som har skrevet et tilsvar til artikkelen er Arild Mikkelsen. Jeg vil først få takke Arild for tilsvaret, og særlig for inspirasjonen historieboken, Frihet til å lære fra 2014, har gitt meg. Under min gjennomlesning av sisteutkastet til bokmanuset hans - tror det var i 2013, oppsto inspirasjonen til mitt varige engasjement i vitalismetemaet.

Folkehøgskole for alle? Maja Lie Opdahl i Unge funksjonshemmede utfordrer folkehøgskolene

Publisert/Oppdatert

Statsviteren Maja Lie Opdahl kom til Unge funksjonshemmede for to år siden. Som prosjektleder har hun benyttet tiden godt og «spydd» ut rapporter som fronter at folkehøgskolen må tenke på mangfoldet, på likestilling. Siste rapport ut er en veileder til norske folkehøgskoler om inkludering av funksjonshemmede ved norske folkehøgskoler.

Debatt: Vitalismen i folkehøgskolen. Et svar til Sigurd Ohrem

Publisert

I et overraskende, men friskt innlegg avlegger Sigurd Ohrem meg en skarp visitt i siste nummer av magasinet Folkehøgskolen. Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan. Siden jeg ikke er antroposof, berører jeg i liten grad den direkte kritikken av antroposofien Ohrem kommer med. Motsvar her får antroposofene selv komme med. Jeg prøver mer å finne områder der jeg ønsker mer dokumentasjon bak Sigurd Ohrems påstander som berører det jeg har skrevet.

Ny rektor ved Seljord folkehøgskule

Publisert

Etter ett og et halvt år i rektorstillingen går nå veien videre for Mona Verpe som sluttet ved Seljord folkehøgskule 1. mars. Hun går tilbake til Forsvaret og starter opp som leder av en sikkerhetsavdeling på Lillehammer. Kristine Rønning (52) tar nå over stafettpinnen.

Skogn: Kortreist på kjøkkenet

Publisert/Oppdatert

Kjøkkenet er et satsingsområde ved Skogn folkehøgskole. Vi møtte en engasjert kokk, Randi Sandnes Bjørås (56), for en formiddagsprat. Rene råvarer og kortreist mat er et mantra på folkehøgskolen i Levanger.