Tema: Dannelsesoppdraget i folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

I dette temanummeret på 44 sider ønsker vi å sette søkelyset på dannelsesoppdarget i folkehøgskolen. Hvor er kildene til daning i vår tid, og hva er utfordringene for skoleslaget når vi snakker om danning? I syv artikler gir vi ulike vinklinger på spørsmålet.

Kunnskapsministeren på rektormøtet

Publisert/Oppdatert

– Folkehøgskolen kan sette ungdom på sporet, den treffer noen av de strengene som er underutviklet i grunnskolen i dag, hevdet kunnskapsminister Kristin Halvorsen i sin tale til rektormøtet i Larvik.

Verdensborgeren som dannelsesideal

Publisert/Oppdatert

I forbindelse med masterstudie i Utdanningsledelse har Marianne Stormoen Jepsen jobbet med allmenndannelse i folkehøgskolen og sett på hvordan skolene uttrykker seg om det i verdigrunnlagene sine.

Umulig å starte nye folkehøgskoler

Publisert/Oppdatert

Det er særdeles vanskelig å starte nye folkehøgskoler i Norge. De siste årene har 13 ulike prosjekter søkt om å starte ny folkehøgskole, bare to har fått klarsignal. I folkehøgskolemiljøet er det en voksende utålmodighet over denne situasjonen.

Reising i folkehøgskolen

Publisert/Oppdatert

Hva er en «folkehøgskolereise»? Reising og turisme er en av de hurtigst voksende bransjene i verdensøkonomien. Mange norske ungdommer reiser verden rundt og backpacker som et overgangsrituale til å bli voksen. Folkehøgskolene har i løpet av kort tid kastet seg inn i dette…

– Folkehøgskolen passer ikke for alle

Publisert/Oppdatert

Nummer to av Folkehøgskolen er ute. – Folkehøgskolen passer ikke for alle, elevene må ville noe, sier folkehøgskolelærer Grete Strømsøyen i portrettet.

Folkehøgskolen i ny drakt

Publisert/Oppdatert

«Nye» Folkehøgskolen er ute. Gunnar Fagerås takker av etter ti år i redaktørstolen. Du finner et fyldig portrett av folkehøgskolenestoren i dette nummeret. Marte Fougner Hjort og Øyvind Krabberød har overtatt som redaktører.