Gå høsten i møte med siste nummer av magasinet Folkehøgskolen. Sagatun, Norges første folkehøgskole, på Hamar, - renoveres for titalls millioner. Vi har tatt prosjektet i øyesyn. Turid Ulven møter Johan Lövgren til samtale om folkehøgskolens verdigrunnlag. På Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker møtte nye lærere og ledere i folkehøgskolen til kursdager på Folkehøgskoleuka 2020. Arild Mikkelsen undersøker folkehøgskolen som demokratisk læringsarena, mens Brita Phuthi utfordrer oss i sin artikkel; Om institusjonalisert rasisme - og min og din rolle. Dette og mye mer i det 56-siders magasinet. God lesning!
Nå slippes siste nummer før sommeren av magasinet Folkehøgskolen. Koronapandemien førte til stengte folkehøgskoler og unntakstilstand. Det ble gjort en stor innsats med nettundervisning, men det var langt unna folkehøgskolens røtter og hensikt. Vi vier stor spalteplass til korona i dette nummeret. I portrettet møter du Christian Tynning Bjørnø, daglig leder i Folkehøgskolerådet. Ved Pasvik folkehøgskole jobbes det godt med pedagogisk utvikling, assisterende rektor Jan Vidar Dahle gir oss et innblikk i arbeidet som han står i spissen for. Lærer Jon Sverre Thorstensen tar oss med på et dypdypp i EDM (elektronisk dansemusikk), musikkundervisning på Skjeberg folkehøyskole, som byr på utfordringer og muligheter. Dette og mye mer i det 52 siders magasinet. Vi ønsker god sommer og god lesning!
Da har vi landet nummer 2 - 2020 av magasinet Folkehøgskolen. Det har blitt et temanummer om sang. Vi setter lys på sangen i mange ulike fasetter. Sangen er truet i samfunnet, også i folkehøgskolen. Vi blir fattigere uten sang - er vårt postulat. Du møter Jon-Roar Bjørkvold i intervjuet, og lederen i Krafttak for sang - Jarle Flemvåg. Vi besøkte Romerike folkehøgskole og konserten deres med glimt fra filmhistorien - rett og slett et kor som leverer og imponerer. Vi kaster blikket til Danmark der allsangen blomstrer - og deres prosjekt Syng, spis og snakk. Dette og mye mer i det 52-siders bladet.
Da byr vi på årets første utgave av magasinet Folkehøgskolen. I det 60-siders bladet møter du Siri Thorson i portrettet. Vi fyrer opp en samtale om teater, politikk, ansvar og muligheter - teater som våpen. Miljøengasjementet er stor på linja "Back2Basics" ved Bømlo folkehøgskule. Engasjert lærer, Kristine E. Morton, gir oss et blikk inn i en grønn verden. Ved Pasvik folkehøgskole har satsing på markedsføring gitt resultater. Med svenskehjelp har de fått full skole. En engasjert kunnskapsminister møtte på årets rektormøte på Ringerike, det er ti år siden sist det skjedde. Regissør Kristoffer Carlin har fulgt datteren Emilie tett gjennom hennes år på Toneheim folkehøgskole. Filmen "Vår datter Emilie" har et tydelig budskap om hva vi mister ved å sortere ut det som er annerledes. Birgitte Kaufmann Olsen har skrevet masteroppgaven "Dansens dannende potensial", det er interessant lesning. Dette og mye mer finner du.... God fornøyelse!
Her får du et fyldig nytt nummer av magasinet Folkehøgskolen. Vi har besøkt den nye jødiske folehøgskolen Paideia i Stockholm som har fått starthjelp av islamske Kista folkehøgskole, en virkelig gladsak. Elverum folkehøgskole har systematisk jobbet med danning siden 2013, det står det respekt av. Du kan også lese om et historisk felles styrevedtak - alle folkehøgskoleorganisasjonene går for en bærekraftig utvikling av norsk folkehøgskole. Vi har også besøkt en splitter ny folkehøgskole i Danmark - Roskilde festival højskole. Møt også Johann Heinrich Pestalozzi som kalles folkeskolens far. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet.
Folkehøgskoleuka er kommet for å bli. Med 12 kurs og 120 deltakere var det topp stemning på Ringerike folkehøgskole - vi var der. Historisk pride på Buskerud folkehøgskole, den første i fylket - og elevene dro det hele i gang. I portrettet møter du den markante rektoren Morten Eikenes - han er sjefen på vertshuset og elsker å være vert. Vi dukker også ned i Montessori-pedagogikken - det er nok mer radikale tanker enn magne er klar over. Møt også Sindre Vinje som takker for seg i Folkehøgskoleforbundet. Dette og mye mer i det 48-siders magasinet. God lesning.
Landsmøtet i Folkehøgskoleforbundet valgte rektor ved Toten folkehøgskole, Live Hokstad (46) til ny leder. Øyvind Brandt takket for seg etter åtte år som leder, han går nå av med pensjon. Miljø og det grønne skiftet sto sentralt disse dagene på Skogn. I en uttalelse ber landsmøtet skolene om å kutte reisedestinasjoner i linjenavn og å redusere reiseaktivitetene til én studiereise med fly som transportmiddel per elev. Møt forfatteren Gunn Marit Nisja i portrettet - hennes siste roman handler om folkehøgskole, vennskap og livsvalg. Vi presenterer kokken Ketil Larsen på Elverum som er et oppkomme av energi. Denne skolen har også kjøpt filmfestivalen Movies on War, og ansatt en festivalsjef. Vi snakker film med Øystein Egge. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet.
Folkehøgskolene som demokratiske kraftsentre – kan Friroms-metodikken hjelpe? Vi besøker og får innblikk i et dansk sangprosjekt. Einar Opsvik ser muligheter i konfliktene. Det er snart landsmøte i Folkehøgskoleforbundet, på Skogn folkehøgskole. Valgnemda har innstilt rektor Live Hokstad til ny leder. Vi anmelder boka – Generasjon prestasjon av Ole Jacob Madsen. Og daglig leder i Folkehøgskolerådet, Christian Tynning Bjørnø, spør om det nå er slutten på debatten om kortkurs i folkehøgskolen. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet. God lesning!
Møt Pia Noppa ved Lofoten folkehøgskole - kruttønna fra Nord-Sverige. Da tenåringene tok makta - Forsøksgym i Oslo. Rektormøtet i Bergen og Friroms-debatt til å bli klok av. Debatt - reisene i folkehøgskolen. Møte den nye generalsekretæren i Folkehøgskoleforbundet Angelina K. Chrsitiansen. Dette og mye mer i det 52-siders magasinet.
I dette temanummeret belyser vi kjønnsidentitet fra ulike sider. Vi har vært på Skjeberg folkehøgskole og intervjuet Mio som er i prosess med å endre kjønn, og Jane Victorius som er hen og aktiv i Skeiv Ungdom. Psykolog Silje-Håvard Bolstad forteller at transpersoner nå endelig er "friskmeldt". Mange stemmer å lytte til rundt et komplekst tema.