
Siste nytt fra Venneforeningen til Sagatuns fremme
Her fikk de opplysning om Norgeshistorie, verdenshistorie, politikk og styresett, geografi, agronomi, astrologi, sang og musikk, litteratur og billedkunst, kropp og helse etc. Sagatun var også den første skolen i landet der elever fikk seksualundervisning – i regi av selveste Dr. Greve (ref. barnesåpen og intimvasken).
Utover 1870-årene ble også Sagatun en av de viktigste møteplassene for kunst- og kultur-eliten i Norge, med besøk fra storheter som Edvard Munch, Hans Gude, Bjørnstjerne Bjørnson, Jonas Lie, Eilert Sundt, Edvard Grieg, Camilla Collett, Peter Chr. Asbjørnsen, Aasta Hansteen, Hulda Garborg og Fridtjof Nansen. For elevene på Sagatun ble det en stor opplevelse å møte slike storheter, og attpåtil kunne knytte forbindelser med dem. Dette bidro også til at flere Sagatun-elever siden etablerte egne folkehøgskoler og arbeiderlag i sine hjembygder. Flere ble også sentrale politikere og industriledere i det moderne Norge. Så «historien om Sagatun» er på mange måter også «historien om Norge».
Vi har fått det formelle på plass, med org.nr., kontonr., egen Vipps-konto, Facebook-side etc. Og med Ankervillaen (som også er venneforeningens faste base) så godt som ferdig restaurert, har det blitt mulig å gjennomføre noen innledende samlinger her. Så fra siste halvdel av 2024, har vi bl.a. avholdt et par medlemsmøter, der vi starter med en omvisning og en liten innføring i Sagatun-historien, for deretter å åpne for samtale/diskusjon for å få belyst hva medlemmene synes at venneforeningen skal være, med tanke på form og innhold.
I dag har vi rundt 80 betalende medlemmer (medlemskontingent kr. 250,- pr. år via Vipps) og en interessent-gruppe på rundt 200 pers. som vi sender ut nyhetsbrev til med jevne mellomrom. På tampen av fjoråret hadde vi også et eget Sagatun-seminar – den 1. november, på dagen 160 år etter at Sagatun folkehøgskole åpnet sine dører for det første elevkullet. I den anledning, hadde vi også lansering av Jens Olai Jenssens nye bok «I storm for frihet», som kaster et nytt lys på historien om Sagatun folkehøgskole. Sagatun-seminaret ble en stor suksess, med fullt hus og mange gode tilbakemeldinger.
Mange av de mer faglige arrangementene skjer i regi av «Sagatun Historiske Senter», en prosjektgruppe som Venneforeningen har i samarbeid med Universitetet i Innlandet (representert ved historiker Dag Hundstad), Anno Museum avd. Domkirkeodden (v/ Magnus Sempler Holte) og Hamar kommune (v/ Sigrid Narmo og Einar Busterud). Fra Venneforeningen er det Jens Olai Jenssen og meg selv som er representanter.
I tillegg til jevnlige foredrag (som i stor grad fenger den eldre garde), jobber vi også med måter å nå den yngre på. I første omgang, tenker vi å utarbeide spesial-tilpassede foredrag og skrivelser om Sagatun rettet mot ungdom og unge voksne i nærområdet. Vi har allerede dialog med lærere i Hamar-området, og allerede i februar får vi besøk av en videregående-klasse fra Hamar katedralskole som skal ha en skoletime i historiefaget på Sagatun. Disse får da en kort innføring i Sagatun-historien og en omvisning i den nyrestaurerte Ankervillaen. Så åpner vi for dialog og gruppeoppgaver, så vi får litt mer inntrykk av hva elevene kan om denne tidsepoken, hvordan de ønsker å lære om den, hva de finner interessant med den og hvilke paralleller de klarer å finne mellom datiden og nåtiden. Dette blir et pilotprosjekt som vi håper kan fortsette i årene fremover, med nye klasser, nye skoler – og da også de ulike folkehøgskolene.
Vi tar gjerne imot innspill fra folkehøgskolene i den forbindelse, for å finne en god form på slike opplegg. Vi ser også på mulighetene for en foredragsturné til de ulike folkehøgskolene, men om folkehøgskolene selv får til en utflukt til Sagatun – for å lære mer om sin opprinnelse, og se med egne øyne hvor det hele startet – er selvsagt det det aller beste.
Foruten om aktiviteten som Venneforeningen står for, vil det parallelt også åpnes for mer kommersiell drift på Sagatun, slik at vi får imøtekommet alle de som ønsker å leie Ankervillaen til bursdager, bryllup, konfirmasjon, minnesamvær etc. Historien om Sagatun vil også her bli formidlet som en naturlig av del av opplegget.
Mvh
Magnus S. Jacobsen
Venneforeningen til Sagatuns fremme