I en urolig verden – hvordan finner vi håp?

Vi lever i en tid hvor verden føles urolig, på kanten av noe vi ikke helt kan forutse. Krig, konflikter og populisme preger nyhetsbildet, klimaendringer skaper uro, og polariseringen i samfunn verden over gjør at fellesskap svekkes. For ungdom som skal forme fremtiden, kan dette føles overveldende. Hvordan skal vi som folkehøgskole stå i dette? Hvordan skal vi gi håp, når alt virker så usikkert?

Det er nettopp i tider som disse at vi må løfte blikket. Folkehøgskolen har alltid vært et sted for refleksjon, for fellesskap og for handling. Når verden føles urolig, trenger vi mer enn noensinne arenaer hvor vi kan skape mening, forståelse og ikke minst håp.

Håp er ikke en naiv tro på at alt ordner seg av seg selv. Håp er handling. Håp er å se det lille lyset i mørket og handle der vi står. For oss som jobber i folkehøgskolen betyr det å møte ungdommene med åpenhet og ærlighet, men også med tro på at de kan være med å forme en bedre fremtid. Vi må gi dem verktøy til å forstå verden, til å engasjere seg og til å handle – enten det er gjennom bærekraftige prosjekter, samfunnsengasjement eller kunst og kultur.

Vi ser også at håp vokser i fellesskap. Når vi samles om felles mål, når vi skaper noe sammen, bygger vi broer istedenfor murer. Dette fellesskapet finner vi i folkehøgskolen – et sted hvor vi kan samtale om de store spørsmålene, utfordre hverandre og finne styrke i at vi ikke står alene. Det er her vi kan minne hverandre om at selv små handlinger betyr noe.

Det kan være vanskelig å gi håp i en urolig tid, men det er en av våre viktigste oppgaver. Vi må løfte blikket, sammen med ungdommen. Når vi tror på at handling nytter, da er vi allerede på vei.

Øyvind Krabberød