Mette Øyås Madsen vil fremme seksuell sunnhet
I 2021 fikk hun dansk højskoles pedagogiske pris for sitt arbeid og i 2023 kom hun ut med boken Seksuell dannelse – inspirasjon fra en højskolepraktiker. Og det er som praktiker hun presenterer seg og hvor hun har sin identitet.
– Etter 2021 grep det om seg, det var en dannelsesprosess og jeg gikk dypt inn i arbeidet med boken. Vi har en NGO, en organisasjon i Danmark som heter Sex & Samfunn, de arbeider med å fremme seksuell sunnhet. Jeg leverte et draft til dem for å undersøke relevansen av temaet og arbeidet mitt. De ga tommelen opp og mente dette var stoff for et bredt publikum. Med et slik bakteppe ville FFD (Folkehøjskolernes forening i Danmark) gi ut boken på deres forlag. Dette er en fagbok – og den er blitt godt mottatt i pedagogiske kretser, forteller Mette Madsen.
Workshop i Norge
I desember holdt hun en workshop på temaet Seksuell dannelse – over to dager, for norsk folkehøgskole, Folkehøgskoleforbundet. For Mette handler seksuell dannelse om å bli rustet til et komplekst senmoderne liv. Dette i spenningsfeltet mellom friheten og myndigheten på området kjønn, kropp og seksualitet, som alle tre er tett forbundene aspekter av tilværelsen. Det kan for eksempel utspille seg i møtet mellom to elever med forskjellige syn på kjønn eller MeToo, som på en respektfull måte skal finne ut av å inngå i det samme fellesskap, eller det kan utspille seg i et konkret seksuelt møte mellom to mennesker, som både skal finne ut av å ta vare på egen lyst og egne grenser og den andres lyst og grenser. Mette forteller videre, at en innsats på området for seksuell dannelse bør inneholde en forebyggende innsats (for eksempel grundig seksualundervisning) og en beredskapsinnsats (feks samværspolitikk).
Atten deltakere opplevde Mettes dynamiske undervisning. Her var det shortcuts – ikke lange foredrag, men filmsnutter, musikk, avisoppslag, erfaringer fra praksis, fakta og anekdoter. Ja i det hele tatt levende formidling. Mette forteller at hun bevisst bruker en blanding av virkemidler, film og musikk, for å få deltakerne til å respondere. Og hun sier: Dette er et slags beredskapskurs – og jeg er opptatt av å gi noen sosiologiske perspektiver på senmoderniteten.
– Dette er det fineste kurset jeg har laget fordi vi hadde så god tid – to hele dager! Det var et flott kursformat og en super kommunikasjon med deltakerne. Og en fantastisk ramme med hotellet The Well, det ble nesten et internat og folkehøgskolefølelse, melder kurslederen.
Mette har også jobbet mye tidligere som mentor, med veiledning og gruppeveiledning. Hun besøkte junimøtet (folkehøgskoleuka) for noen år siden med dette temaet.
Hun har faglig bakgrunn innen film og har blant annet en cand.mag. i filmvitenskap og fransk fra København universitet og en master i TV-drama fra Goldsmiths, University of London.
Er en praktiker
Mette Madsen understreker stadig at det er praktiker hun er.
– Min innstilling er at jeg er en praktiker som møter rektorer, lærere og elver – jeg møter dem på gulvet. Jeg driver ikke et PhD-prosjekt. Jeg er autodidakt og ikke sexolog. Mitt virke med dette er blitt til ved at jeg har sett et behov som jeg har tatt ansvar for. Det er et privilegium – jeg står i en dialog med elever – det er danning begge veier. Jeg kaller meg dannelsespraktiker, smiler Mette.
Arbeidet med temaet hadde sin begynnelse i det små for ti år siden. Hun startet en studiegruppe på kveldstid.
– Mange elever kom til meg og hadde behov for samtaler rundt kjønn og seksualitet. Senere ble det et fellesfag. I 2017 tok jeg højskolepedagogisk utdannelse og skrev om temaet – seksuell dannelse. Gjennom dette ble andre i højskolebevegelsen kjent med arbeidet mitt. Jeg lagde workshops og ble en formidler på temaet. Da MeToo-kampanjen kom i 2017, holdningene til seksuell trakasering, ble temaet ytterligere aktualisert. I 2020 fikk vi på Brandbjerg også 150.000 kroner for å jobbe spesielt med temaet – seksuell dannelse.
For Mette er det viktig å understreke at hun driver med danning – ikke terapi, men temaet er ofte forbundet med psykisk helse. Hun maner til varsomhet slik at en som lærer ikke får en terapeutfunksjon. – Mange unge vil «fixes», men det er viktig å se at man jobber i et dannelsesrom i et pedagogisk fellesskap. Mette innrømmer at psykisk uhelse er en stor utfordring blant dagens unge.
Kroppsfokus
– Det er et veldig økende kroppsfokus hos unge i dag. Det er treningsfokus og stor økning i frekvensen av spiseforstyrrelser. Jeg tror vi bare har sett toppen av dette problemet. Det viktigste vi kan gjøre er å stille trygge fellesskap til rådighet.
Forskning blant annet fra USA viser at psykisk helse blir kraftig påvirket av mobilbruk og sosiale medier. Særlig blant jenter er det sammenfall mellom SOME/mobilbruk og psykisk helse. Spesielt jentene har et problematisk forhold til egen kropp – og blir styrt av hvordan de tar seg ut. I Danmark viser undersøkelser stor stigning i mistrivsel som er relatert til kropp.
Alkohol og oppførsel
Mette Madsen forteller at dansk alkoholkultur er en medvirkende årsak til grenseoverskridende adferd i landet. – Hos oss er det kontroversielt å utfordre denne kulturen. Mange unge tar ikke selv kritisk stilling, de arver en alkoholkultur og går ukritisk inn og blir en del av den.
– Når vi har en kultur blant ungdom som er undersøkende, særlig med alkohol, da kan det oppstå situasjoner de egentlig ikke ønsker å være i. Alkoholen kan føre inn i tilfeller der en sier ja til sex som de egentlig ikke ønsket, sier Mette.
– I dag handler veldig mye om å være eksperimenterende. Det er nesten tabu å si at en har én kjæreste – det er ofte en norm å ha mange partnere. Mange fjerner seg fra det å ha en fast kjæreste og ha kjæresteforpliktelser. Det handler ofte mer om egne ønsker og mindre om andres grenser og behov. Dette er det viktig å arbeide med – det dreier seg om å utvikle seksuell dannelse. Det dreier seg ikke bare om egne behov – når en har sex med andre har en ikke bare ansvar for seg selv. Nå er det frihet som gjelder – noen gamle normer er avløst av nye.
– Det er et stort problem med alkohol – det er en så stor del av festkulturen hos oss – problemet handler om mengden – om å bli sanseløst beruset. Og dette er videre forbundet med dårligere dømmekraft. MeToo har satt fokus på grenseoverskridende adferd. Det er gitt et rom for å sette fokus på problemet – og vi har fått et språk rundt dette. Men i dansk kultur er det problematisk å være moralistisk, sukker Mette Madsen.
Lager spillelister til venner
Nå har Mette sagt opp sin stilling ved Brandbjerg højkskole for å jobbe mer som frilanser med foredrag og workshops rundt temaet seksuell dannelse. Et lite anker har hun som timelærer ved Silkeborg højskole. Basen er i Jelling rett utenfor Vejle på Jylland.
Hun kan bookes for seminarer, workshops, pedagogiske dager for lærere, temadager og opplegg med elever. I Danmark er hun på folkehøgskoler, efterskoler og gymnas/videregående skoler med sitt program og budskap. – Jeg ønsker å møte folk der de er, en relevant start er ofte å arrangere et kurs/seminar for personalet ved en skole.
Før vi lander vår samtale er jeg nysgjerrig på hva hun driver med når hun ikke går i dybden på et så seriøst tema som kropp, kjønn og seksualitet.
– Jeg setter stor å gå lange turer – der finner jeg pauser. Og jeg elsker å lytte til musikk – jeg er en musikknerd. Jeg søker stadig ny musikk og lager spillelister til elever og venner, og så elsker jeg å danse. På folkehøgskolen lager jeg dans også uten alkohol, noe som ikke er så vanlig i Danmark, avslutter Mette Øyås Madsen.
Vi takker for en interessant samtale og ønsker lykke til – og velkommen også til norsk folkehøgskole.
——————–
Book Mette for program – seksuell dannelse.
– Jeg vil elske å lage foredrag og workshops i Norge, sier Mette Øyås Madsen.
Ta kontakt på e-post: seksueldannelse@gmail.com