Bærekraftsprisen til Ringerike

Ringerike folkehøgskole stakk av med folkehøgskolenes bærekraftspris 2024. Det var en stolt rektor, Morten Eikenes, som mottok prisen under det årlige Rektormøtet på Sanner hotell - Granavollen. Fra juryens begrunnelse: Ringerike har lenge vært fremoverlent i arbeid med bærekraft. Gjennom sitt fokus på sosial bærekraft bidrar skolen aktivt til et inkluderende lokalmiljø og en mer rettferdig verden. Med initiativer som drivhus, solcellepaneler, kutt i flyreiser og et nytt undervisningsrom for bærekraft, sørger skolen for å både nå målene i folkehøgskolenes bærekraftvedtak, og at skolens elever får solid kunnskap om bærekraft.

Fra talen ved utdelingen:

Folkehøgskolenes Bærekraftvedtak – fra 2019

De fem folkehøgskolestyrene (FHSR, NKF, FHF, IF og IKF) anerkjenner at vi befinner oss i en klimakrise som krever akutt handling. Vi ønsker å inspirere alle folkehøgskolene til økt innsats for å nå FNs 17 bærekraftsmål, med særlig vekt på mål 13 om å stoppe klimaendringer og 4.7 om utdanning for bærekraftig utvikling, gjennom seks felles mål:

MÅL 1
Innen 2030: Skolene reduserer klimagassutslipp med 40 prosent (med utgangspunkt i 2019) med særlig sikte på å redusere folkehøgskolenes flyreiser der dette ikke er en naturlig del av undervisningen.

MÅL 2
Skoleårene 2020-23: Skolene har bærekraftig utvikling som sentralt tema for sin selvevaluering i løpet av tre år.

MÅL 3
Innen 2021: Skolene bruker aktivt Globalvettreglene i planlegging av studieturer og annet globalt engasjement i skolens regi.

MÅL 4
Alle skoler utarbeider en årlig lokal klimaplan og strategi for å nå bærekraftmålene.

MÅL 5
Styrene vil legge til rette for at den enkelte skole finner gode løsninger.

MÅL 6
Folkehøgskolerådet henstilles til å dele ut en bærekraftspris til en av folkehøgskolene fra og med Rektormøtet i januar 2021. Det bør tas sikte på å gjøre dette årlig.

Tidligere vinnere:
• 2020 – Rønningen folkehøgskole
• 2021 – Sogndal fhs
• 2022 – Lofoten fhs
• 2023 – Fana fhs

Hensikten med folkehøgskolenes bærekraftpris er å motivere og inspirere folkehøgskolene til å jobbe for å nå målene i Bærekraftvedtaket fra 2019. En vinner må derfor vise at de:
1. jobber målrettet for å nå målene i bærekraftvedtaket,
2. involverer ansatte og elever i arbeidet, og at de
3. iverksetter tiltak knyttet til bærekraft og klima som kan begeistre og imponere andre skoler.

I år har valget stått mellom to skoler, og det har vært et tett løp – og svært gode nominasjoner. Før vi kårer vinneren vil vi derfor hedre Fjordane folkehøgskole – skolen som til tross for å ikke vinne, har imponert juryen. Skolen fortjener skryt for å kun reise med fly for én linjes studiereise og for utslippskutt gjennom bruk av fjordvarme og en ny miljøstasjon. I tillegg gjør skolen en solid pedagogisk innsats, og elevene undervises om bærekraft gjennom tiltak som skolens drivhus og oppfordringer til gjenbruk.

Med det, vender vi fokuset mot årets vinner av folkehøgskolenes bærekraftpris. Juryen har kåret denne vinneren basert på følgende:
1. Skolen har vært fremoverlent i arbeidet med bærekraft i mange år. Den ble verifisert som miljøfyrtårn allerede i 2010, og har uten unntak levert klimaregnskap siden 2019. Her kan de vise til gode utslippskutt.

2. Vinneren har imponert oss ved å tenke helhetlig omkring bærekraft. I tillegg til å fokusere på mange av FNs 17 bærekraftsmål, har skolen et eget Bærekraftsråd som består av ledelse, pedagoger, kjøkken, drift og elever.
Med initiativer som drivhus, solcellepaneler, kutt i flyreiser og et nytt undervisningsrom for bærekraft, sørger skolen for å både nå målene i folkehøgskolenes bærekraftvedtak, og at skolens elever får solid kunnskap om bærekraft.

3. På toppen av det hele, har skolen stor åpenhet omkring deres arbeid gjennom egne nettsider. Her finner man en haug med informasjon om bærekraft ved skolen, som årlig rapport fra miljøfyrtårnet, informasjon om skolens kutt i flyreiser og informasjon om deres arbeid med sosial bærekraft.

Vinneren av folkehøgskolenes bærekraftpris 2025 er Ringerike folkehøgskole!

Gratulerer!

I juryen:
• Stian Olsen, FN-sambandet
• Anne Kristin Ytreberg, Miljøfyrtårn
• Vetle Hove, Folkehøgskolerådet
• Andreas Melberg, kristen folkehøgskole
• Øyvind Krabberød, frilynt folkehøgskole