Seminar: Sagatun folkehøgskole 160 år

I anledning Sagatun folkehøgskoles 160-årsjubileum inviterte «Venneforeningen til Sagatuns fremme» sammen med Høgskolen i Innlandet til et mini-seminar om den spennende, morsomme og viktige historien om Sagatun folkehøgskole – 1. november på Hamar.

Ønsket med seminaret på «nye Sagatun», som samlet i overkant av 50 deltakere, var videre å vise hvilken posisjon og betydning skolen hadde i samtiden, og hvilke ringvirkninger den har skapt helt inn i vår tid.

Sagatun folkehøgskole ble etablert på Hamar i 1864, og var med dette Norges første skole i sitt slag. Med Sagatun fikk bygdeungdom omsider mulighet for høyere utdanning, som igjen muliggjorde en unik klassereise som skulle bli startskuddet for hele den moderne norske velferdsstaten.
Sagatun folkehøgskole var et progressivt opplysningsprosjekt, en skole uten eksamen, med mål om å åpne ungdommers øyne og ører for rikdommen i livet. Her lærte de om Norges- og verdenshistorie, jordbruk og økologi, språk, fysisk aktivitet og ernæring, kropp og anatomi, kunst og kultur. Sagatun var også den første skolen i landet der elevene fikk seksualopplysning.

Hamar eiendomsutvikling med eier Erik Jacobsen i spissen har renovert den staselig bygningen for omlag 30 millioner kroner.

Det var de unge grundtvigianerne Olaus Arvesen og Herman Anker som startet denne kulturinstitusjonen. Anker hadde med seg en arv på 400.000 kroner som ble investert i prosjektet. Skolen var viktig og sentral for utviklingen av frilynte folkehøgskoler i Norge, men fikk bare leve i 27 år. Bygningene står der fremdeles og hovedbygningen som eies av Hamar eiendomsutvikling med eier Erik Jacobsen i spissen er nå renovert til et smykke av en bygning, til det opprinnelige – så langt det har vært mulig. Om lag 30 millioner kroner har de lagt ned i dette filantropiske prosjektet.

Sagatun var en av de viktigste kulturarenaene i Norge under nasjonalromantikken, og etableringen av denne skolen bidro nærmest alene til å gjøre Hamar til en av landets viktigste byer i sin samtid. Her vanket politikere og kulturpersonligheter. Bjørnstjerne Bjørnson, Fritjof Nansen, Aasmund O. Vinje, Ivar Aasen, Nina og Edvard Grieg, Jonas Lie og Johan Castberg var blant gjestene.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum dukket også opp på seminaret og formidlet gladmeldingen fra regjeringen om at de bevilger 600.000 kr årlig til støtte for prosjektet.

Det var et fyldig program i løpet av seminardagen hvor blant annet dette sto på programmet:
• Om Ankervillaen v/ Erik Jacobsen (stedets eier)
• Blikk inn i historien v/ Jens Olai Jenssen (forfatter av bok om Sagatun)
• Åndskampen i Hamar på 1800-tallet
v/ Anders Aschim (Professor i religion, livssyn og etikk, HINN)
• Tanker om mer forskning v/ Dag Hundstad (Professor, HINN)
• Teater. Monologen Katti v/ Anne Bolette Stang
• Ellers deltok blant annet: Arild Mikkelsen, Ole Kristian Bonden (Biskop, Hamar bispedømme), Solveig Fiske (Biskop emerita, Hamar bispedømme), Anne Tingelstad Wøien (Folkehøgskolerådet), Stig Vaagan (Lektor, historiker og politiker)

På Hamar: Øyvind Krabberød