Eg har fått gleda og æra av å delta på Utdanningsforbundet sitt landsmøte, som blir halde kvart fjerde år. Utdanningsforbundet har mange engasjerte medlemmer og lokallag som bidrar aktivt på landsmøtet. Dimensjonane er svært ulike, men i prinsippet arbeider Folkehøgskoleforbundet (FHF) på same måten: vi organiserer alle yrkesgrupper, inkludert leiarar, og vi har vedtekter og eit politisk program som vegvisar. Det politiske programmet både for Utdanningsforbundet og FHF er resultat av ein demokratisk prosess der medlemmene bidrar til å påverke sitt eige arbeid og sine eigne arbeidsvilkår.
Einar Opsvik: Forslag til endringar i Folkehøgskulelova, felles høyringssvar frå Folkehøgskolerådet
Hanne Vilja Sagmo, ny rektor ved Namdals folkehøgskole ble i oktober hedret for sin innsats for kulturlivet i Grong kommune. – Jeg ble veldig overrasket og hadde virkelig ingen aning om dette, så jeg ble både rørt og glad, sier Hanne Vilja Sagmo til Namdalsavisa etter å ha mottatt Grong kommunes kulturpris for 2023.
Grunnleggeren av den første folkehøgskolen i Ukraina, Serhii Chumanchenko og hans medarbeidere, Daria-Aseniia Kolomiiets og Olena Tochylina, besøkte folkehøgskolekontoret 21. oktober. Sergii har startet Folk High School Vovchok og NGO-en Ukrainian Bildung Network.
Ny bok: I storm for frihet – om den første norske folkehøgskolen av Jens Olai Jenssen. «Ildsjelene fra «grundtvigskolen» på Hamar reformerte Norge i et politisk spenningsfelt mellom det liberale, sosialradikale og sosialdemokratiske, med lover og tankegods som staket ut kursen inn i vårt velferdssamfunn. Med andre ord: Sagatun folkehøgskole, som opprørsk tankesmie og fødestue for norsk velferdspolitikk, fikk grunnleggende betydning for utviklingen av samfunnet vi i dag lever i.»
En ny Folkehøgskolelov er under utarbeidelse. I den forbindelse synes jeg det er betimelig å spørre seg: Hvorfor godtar vi at noen skoler har dispensasjon fra Diskrimineringsloven? Kan slike skoler regnes som en folkehøgskole? Og bør de da få statsstøtte?