Stortingspresident Olemic Thommessen åpnet Demokratibudstikka
Stortingspresident Olemic Thommessen sto fredag 15. august for den
offisielle starten, og derved den første etappen av Demokratibudstikka, fra
sentrum av Arendal under Arendalsuka.
I år er det 150 år siden den første norske folkehøgskolen så dagens lys. I andre halvdel av 1800-tallet hadde folkehøgskolene avgjørende innflytelse på utformingen av det unge demokratiet i Norge.
Fortsatt er demokratisk dannelse en grunnleggende viktig dimensjon i folkehøgskolen. Når vi i år også feirer 200 år for grunnloven er temaet for feiringen derfor blitt GRIP DEMOKRATIET.
Et av prosjektene under GRIP DEMOKRATIET er Demokratibudstikka, fem moderne elektroniske Demokrati-Budstikker som i høst skal gå mellom alle landets 78 folkehøgskoler. Hver folkehøgskole er blant annet utfordret til å gjennomføre et åpent arrangement om demokrati/grunnlov når de har.
Thommessen sa i sin åpningstale blant annet at folkehøgskolens form, og tilnærming til folkeopplysningstanken er et viktig bidrag til demokratiet.
Folkehøyskolene bidro til å legge grunnlaget for fremveksten av det organisasjonssamfunnet som på slutten av 1800-tallet stod helt sentralt i demokratiseringen av Norge. Og de bidro til oppbygging av den nasjonale bevissthet frem mot unionsoppløsningen i 1905. Det er derfor med rette vi i her dag ser disse to jubileene i sammenheng. For blant bærebjelkene i det demokratiet vi skal bygge for fremtiden, er nettopp fellesskapstanken og troen på den åpne demokratiske samtalen som ligger til grunn for folkhøgskolens virksomhet.