Da er nok en utgave av magasinet Folkehøgskolen sendt til trykkeriet. Nå kan du allerede tjuvstarte lesningen. Vi har intervjuet Mette Øyås Madsen som vil fremme seksuell sunnhet. Vi var på workshop. Det er en positiv holdning til folkehøgskolen blant norske politikere – vi møtte dem på rektormøtet på Sanner. Årets bærekraftspris gikk til Ringerike folkehøgskole for sin svært gode miljøinnsats. Vi presenterer kunst – storbylivets amerikanske puls, på Lillehammer kunstmuseum. Sigurd Ohrem leverer et stort essay om radikalisering – radikalisert eller bare radikal. Du finner et knippe med bokanmeldelser og så var vi på den viktig filmfestivalen – Movies on War, på Elverum. Dette og mye mer – god fornøyelse!
Vi lever i en tid hvor verden føles urolig, på kanten av noe vi ikke helt kan forutse. Krig, konflikter og populisme preger nyhetsbildet, klimaendringer skaper uro, og polariseringen i samfunn verden over gjør at fellesskap svekkes. For ungdom som skal forme fremtiden, kan dette føles overveldende. Hvordan skal vi som folkehøgskole stå i dette? Hvordan skal vi gi håp, når alt virker så usikkert?
Som ansatt i folkehøgskolen tilhører du en unik del av det norske utdanningslandskapet. Folkehøgskolen står for verdier som frihet, fellesskap og personlig utvikling – en arena der både ansatte og elever får utforske, lære og vokse uten karakterpress. For å opprettholde og styrke disse verdiene trenger vi en organisasjon som ivaretar vårt særpreg og sikrer våre felles interesser. Det er her Folkehøgskoleforbundet spiller en avgjørende rolle.
Dokumentarfilmen Folktales hadde nylig premiere på den internasjonale filmfestivalen Sundance i USA. – Det var stående applaus, rop og gråt, og de ble gjenkjent på gata etterpå, sier lærerne Iselin Breivold og Thor-Atle Svortevik. Det var en helt surrealistisk opplevelse.
Det er alvorlige tider, vi lever i, og vi kjenner ikke noe bedre svar på tidens utfordringer end dannelse og god utdannelse. Derfor organiserer Nordic Bildung i samarbeid med det finske KVS og Musikkens Studieforbund i Norge en nordisk konferanse i Kungälv, på Nordiska Folkhögskolan rett ved Gøteborg, den 6-7 mars om framtidens dannelse/bildning /danning. Mer informasjon og påmelding på: https://www.globalbildung.net/nbn2025-the-future-of-bildung-in-the-nordics/
Rektor ved Lofoten folkehøgskole, Lisa Blom, reiser tilbake til Sverige og slutter som rektor. Lisa startet som leder ved skolen 1. august 2023, før det var hun assisterende rektor i to år. Lisa er fra Sverige og kom til Lofoten i 2017 med mannen Nils Blom som leder kjøkkenet ved skolen. Nå søker de ny rektor ved skolen i Kabelvåg.
Siren Øyan Kulbeck byrja å jobba på Voss folkehøgskule som assisterande rektor i 2020, og tok etter kvart over som konstituert rektor før ho til slutt søkte på stillinga. Aller fyrst kom ho til folkehøgskulen som elev i 1976–77.
En åndsnærværelse har forlatt oss – minneord om Knud Jørgen Holck. Seint om kvelden søndag 3 januar 2016 ankom Knud Jørgen Holck Møre Folkehøgskule for første gang. Knud Jørgen var da 72 år gammel, og pensjonist. Noen få dager tidligere hadde han takket ja til en spontan henvendelse om å forsøke å berge stumpene på en ærverdig gammel folkehøgskole.
Steinar Bryns utrettelige arbeid for fred og dialog ble belønnet med Kongens Fortjenestemedalje på Nansenskolen. Han kom intetanende til sitt planlagte åpne møte om USA, og ble svært overrasket da assisterende statsforvalter Sigurd Tremoen reiste seg og tildelte medaljen.
Rektorkollegiet fikk første dag møte et sterkt politikerpanel som skulle reflektere rundt: «Framtidas folkehøgskole slik vi ser den». Seansen ble ledet av Anne Tingelstad Wøien – daglig leder i folkehøgskolerådet. Her var det ikke om å gjøre å vinne en diskusjon, men å reflektere over hva folkehøgskolen kan bety i det framtidige norske samfunnet.