Den ferske UNG2025-undersøkelsen viser et ungdomskull preget av en verden der ting skjer fortere og fortere, men som har et ønske om å bremse ned og fokusere på det ekte. Vi ser også økende forskjeller mellom gutter og jenter. Hvordan skal vi i folkehøgskolen forholde oss til dette?
Mette Øyås Madsen er et genuint folkehøgskolemenneske. For 19 år siden kom hun med mann til Brandbjerg højskole utenfor Vejle på Jylland - til en skole som var truet av nedleggelse. Det har blitt en reise som lærer med sitt store folkehøgskolehjerte. De siste ti årene har hun arbeidet en hel del med temaet seksuell dannelse.
Ringerike folkehøgskole stakk av med folkehøgskolenes bærekraftspris 2024. Det var en stolt rektor, Morten Eikenes, som mottok prisen under det årlige Rektormøtet på Sanner hotell - Granavollen. Fra juryens begrunnelse: Ringerike har lenge vært fremoverlent i arbeid med bærekraft. Gjennom sitt fokus på sosial bærekraft bidrar skolen aktivt til et inkluderende lokalmiljø og en mer rettferdig verden. Med initiativer som drivhus, solcellepaneler, kutt i flyreiser og et nytt undervisningsrom for bærekraft, sørger skolen for å både nå målene i folkehøgskolenes bærekraftvedtak, og at skolens elever får solid kunnskap om bærekraft.
Elverum folkehøgskole har brukt juleferien til å utlyse stillingen som rektor ved skolen. Dagens rektor Per Egil Andersen, forteller til Østlendingen at det er naturlig for ham å gi seg etter årets skoleår. – Jeg blir 66 år neste jul så jeg skal slutte i rektorstillingen fra 1. august, og være rådgiver ut året, sier Andersen. Den nye rektorstillingen har oppstartsdato fra 1. august 2025.
En skikkelig utfordring til folkehøgskolen: Jeg bruker en dag av ferien min til å skrive denne teksten. Jeg befinner meg på en øy langt ute i Det indiske hav, og forklarer min tilstedeværelse her, 150 mil fra det afrikanske fastlandet, med at jeg ikke har reist langt privat på fem år, og at kroppen trenger sol etter fire somre med regn og innevær. Men jeg klarer ikke å slippe unna et snev av flyskam mens jeg nyter solnedgangen, de hvite strendene og bølgeskvulpet. Kunne jeg ikke bare tatt turen til Stadt med el-bil og campere på Hoddevika? Natur, hvite strender, bølger i vann som ikke er for kaldt? Joda, jeg er flink til å finne argumenter for det valget jeg har gjort…
Radikalisering – en anakronistisk sammenlikning? I dette essayet sammenlikner Sigurd Ohrem to tilfeller av radikalisering slik det kommer til uttrykk i en nyutkommet dokuroman og en Netflixserie. Den ene av disse, dokumentarromanen «Sekten – de kalte meg Roxy» skrevet av Cathrine Moestue, ble utgitt på Gyldendal høsten 2024. Den handler om den unge studenten Cathrine, som mens hun er student ved et folkeuniversitet i Sverige blir rekruttert av språklæreren sin inn i Sekten – en liten, isolert gruppe som skal «redde de sultne barna i verden», og blir styrt med jernhånd av en karismatisk leder ved navn Cornel.
Da kan vi presentere en ny utgave av magasinet Folkehøgskolen, en fyldig utgave på 52 sider – nummer 4 2024. I portrettet møter dere Karine Risnes ved Ringerike folkehøgskole. For læreren er samfunns- og miljøengasjementet mer enn festtaler.
Sang spiller en unik rolle i å skape fellesskap, identitet og samhold, og det har lenge vært en verdifull måte for folk å uttrykke følelser, verdier og felles minner. Her er noen grunner til at sang er så viktig og hva den skaper:
For oss i folkehøgskolen er den amerikanske pedagogen John Dewey trolig best kjent som mannen bak det velbrukte uttrykket «learning by doing,» altså at vi lærer gjennom handling eller erfaringer. Og vi skynder oss alltid med å tilføye: «Og gjennom å reflektere over erfaringene.» Men vi bør kanskje også kjenne ham som mannen som hevder at en sentral rolle for skole og utdanning er å fremme medborgerskap og som trekker linjer mellom læring og demokrati.
I anledning Sagatun folkehøgskoles 160-årsjubileum inviterte «Venneforeningen til Sagatuns fremme» sammen med Høgskolen i Innlandet til et mini-seminar om den spennende, morsomme og viktige historien om Sagatun folkehøgskole – 1. november på Hamar.